Ptaki drapieżne w naszym parku

Drapieżniki od wieków fascynowały człowieka, jednak podglądanie  ich w przyrodzie często bywa niełatwe. Szczególnie w przypadku bardzo ostrożnych i wyposażonych w świetny wzrok ptaków drapieżnych.  Obserwowanie tych pięknych ptaków z bliska jest praktycznie bardzo trudne i wymaga dużej wiedzy na temat ich biologii, zachowań i zwyczajów. Nasz Park daje możliwość oglądania ich zupełnie z bliska. Wręcz na wyciągnięcie ręki zobaczyć tu można bieliki, orły, jastrzębie, kanie czy sokoły. Łącznie na "stacji ptaków drapieżnych" obecnie zamieszkuje ponad 30 ptaków. Większość z nich pochodzi  ze specjalnych  hodowli, a niektóre przyjechały do nas z zaprzyjaźnionych ogrodów zoologicznych. Część  ptaków została ułożona z wykorzystaniem metod sokolniczych i prezentowana jest na pokazach lotów ptaków drapieżnych, pozostałe to ptaki ekspozycyjne. Te najciekawsze krótko przybliżymy. 

Aguja - ten nieduży orzeł, nazywany też orłem kordylierskim,  pochodzi z Ameryki Południowej i w naturze występuje wysoko w górach. Nasza Sheala jest jedynym okazem tego gatunku w Polsce, przyjechała do nas z hodowli z Niemiec i na pokazach lata od 2009 roku. 

 

 

Bielik amerykański - symbol Stanów Zjednoczonych i herbowy ptak tego kraju. Mniejszy kuzyn naszego bielika europejskiego. Na świecie żyje 8 gatunków tych związanych z wodą i polujących głównie na ryby orłanów. Poniżej Regan - 9 letni pięknie wybarwiony samiec. To największy ptak z prezentowanych obecnie na pokazach - waży prawie 4 kilogramy i ma skrzydła o rozpiętości 2 metrów.

 

 

Orzeł stepowy - średniej wielkości orzeł żyjący w Afryce i Azji, waży do 3,5 kilograma, rozpiętość skrzydeł do 2 metrów. Samica Zula jest z nami od początku istnienia parku, czyli juz 8 lat.

 

 

Pustułka amerykańska - w parku mamy parę tych jednych z najmniejszych na świecie sokołów. samiec ważący około 90 gram ma na imię Herkules, a 100 gramowa samiczka (na zdjęciu) to Lea.

 

 

 

Pustułka - To najmniejszy żyjący w Polsce ptak drapieżny. Nazywana jest sokołem miejskim, ponieważ chętnie osiedla się nawet w dużych miastach. Polując na gryzonie czasami zawisa nad ziemią szybko machając skrzydłami i rozkładając przy tym swój długi ogon. Na zdjęciu kilkuletnia Kiki.

 

 
 

Raróg górski - występuje na południu Europy, w Azji i części Afryki. Lara - dwuletnia samiczka, przyjechała do nas jako małe piskle, lubi latać bardzo wysoko i jest specjalistką od prezentowania prędkości, z której słyną sokoły.

 

 

 

Sokół indyjski - średniej wielkości sokół pochodzący z południowej Azji. Jest bliskim kuzynem raroga górskiego od którego jednak jest bardziej sprawnym lotnikiem. Nasz dwuletni samiec ma na imię Loki i jest zadziwiająco zwinnym ptakiem.

 

 

 

Jastrząb gołębiarz - skryty i trudny do zaobserwowania ptak, który lubi latać nisko przy ziemi. Bardzo wszechstronny łowca, polujący na zdobycz zarówno  na ziemi jak i w powietrzu. Na zdjęciu 7 letni samiec - Hans

 

 

Myszołów zwyczajny - najpospolitszy ptak drapieżny w Europie. Średnich rozmiarów, często szybuje i poluje z lotu patrolowego lub tzw. zasiadki. Pokarm stanowią głównie gryzonie, płazy i inne drobne zwierzęta, zimą również padlina. Na zdjęciu Bianka.

 

 


Szponiaste (Falconiformes) - rząd ptaków obejmujący gatunki drapieżne prowadzące dzienny tryb życia, zamieszkujące cały świat.  Szponiaste nie są spokrewnione z sowami, lecz tworzą wyraźnie odrębną grupę drapieżników. Na świecie żyje ok. 290 gatunków ptaków szponiastych, z czego większość (ok. 220) występuje w tropikach. W Europie obserwuje się 38 gatunków lęgowych, w Polsce  ponad 20. Do niedawna powszechnie używana nazwa"ptaki drapieżne" została przez naukowców zastąpiona nazwą "szponiaste", ponieważ drapieżnych pod względem sposobu zdobywania pożywenia jest bardzo wiele gatunków ptaków odżywiających się różnego rodzaju pokarmem zwierzęcym, np. jaskółki łapiące owady czy czaple polujace na ryby. Łapy, a dokładnie palce ptaków szponiastych wyposażone są w ostre, zakrzywione pazury-szpony, stanowiące ich specyficzną broń służącą do chwytania i przytrzymania zdobczy. Dziób haczykowato wygięty i ostry służy do dobijania zdobyczy, oskubania jej z sierści lub piór i porcjowania pożywienia. Rząd szponiastych dzieli się na dwa podrzędy: jastrzębiowców i sokołowców. Wśród jastrzębiowców wyodrębnia się rodziny: rybołowów, jastrzębiowatych i sekretarzy, a wśród sokołowców jedną rodzinę sokołowatych z podrodziną karakar i sokołów.

 
Tel. +48 33 444 6050
Tel.Fax. +48 33 444 6055
Copyright Leśny Park Niespodzianek w Ustroniu
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Language: Polski, English.